Ръководство за закупуване: Как да изберем огледало?

2 ноември 2021
Ръководство за закупуване: Как да изберем огледало?

Има много неща, които трябва да имате предвид, когато избирате огледало: форма, размер и материал. Огледалата не само отразяват светлината, за да озаряват стаята ви, но и създават илюзията за повече пространство.

 

Видове огледала

 

Стенните огледала са проектирани за окачване и се предлагат в много форми и размери, подходящи за всяка стая.

Огледалата в цял ръст/огледалата за обличане. Те са дълги и тесни, тъй като са проектирани да ви дадат отражение в цял ръст. Те могат да бъдат окачени на стената или могат да бъдат свободно стоящи.

По-тънките/свободностоящи огледала
, не е необходимо да се монтират на стена.

 

Какво огледало трябва да взема стенно или подово?

Основното нещо, което трябва да имате предвид, когато избирате между стенно или подово огледало, е пространството – колко от него имате и колко от него използвате? Подовите огледала заемат по-голяма площ, така че са по-подходящи за по-големи стаи. Стенните огледала са подходящи в стаи с всякакви форми и размери, тъй като се монтират и не заемат никакво пространство на пода, те са идеални, ако ви липсва квадратура.

 

Какъв размер огледало да взема?

Добро правило е да изберете огледало, което е около две трети от размера на мебелите. Използвайте хартиен шаблон, за да ви помогне да начертаете позицията му, ако не сте сигурни какъв размер ще пасне на вашето пространство – цветът на стаята и нивата на естествена светлина също ще играят роля. И докато повечето огледала се предлагат в различни размери, най-често срещаните по вид са изброени по-долу:


- Кръгло стенно огледало (малко): 50 см диаметър

- Кръгло стенно огледало (средно): диаметър 80 см

- Стенно огледало (малко): 50 х 80см

- Стенно огледало (средно): 60 х 80см

- Стенно огледало (голямо): 70 х 100см

- Подово огледало (малко): 30 х 120 см

- Подово огледало (средно): 40 х 140 см

- Подово огледало (голямо): 80 х 180 см

 

 

 

Видове огледала за всяка стая

 

Коридор

Освен, че прави малкия или тесен коридор да изглежда по-голям, огледалото до входната ви врата е чудесно за проверка на външния вид в последния момент, преди да излезете. Правоъгълното огледало ще ви даде по-пълна картина, като същевременно ще подчертае най-добрите пропорции на стаята ви.

Хол

Огледалата в хола са до голяма степен декоративни, предназначени да добавят ефект към вашето пространство. Стенните огледала работят добре, оставяйки ви място за функционално обзавеждане. Изберете форма, която отразява линиите на мебелите, срещу които се намира. 

 

Спалня

Нашите будни часове в спалнята се прекарват предимно в обличане или събличане. Така че може да изберете определен вид и размер огледало, според вашите нужди и предпочитания. И тъй като огледалата правят стаите да изглеждат по-големи и по-светли, вашият избор може да подобри цялостния облик на вашата стая, както и вашия собствен.

Баня

Функционалността на огледалото в банята е по-ценна от формата и размера му. Огледало с място за съхранение е чудесен начин да поддържате банята си подредена, а пък огледалото със светлини е особено нужно в бани, в които липсва естествена светлина.

 

 

Материали и стилове на огледална рамка.

Повечето огледала имат рамка – това е последният щрих, който определя стила на декора, в който се вписват. Стилът на рамката и материалът, който изберете, ще повлият и на други неща, като цена и тегло. Най-често срещаните материали за рамки са дърво, стъкло и метал, всеки от които се предлага в различни цветове и покрития – гланц, мат и т.н.

Огледалата с дървена рамка пасват добре с много стилове и дизайни. За да постигнете скандинавски вид, изберете светло дърво. Масивният дъб, особено с по-тъмен отенък, е удачен за по-традициония интериор.

Огледалата със стъклени рамки са по-модерни, особено когато са направени от тонирано стъкло в нюанси на дим или шоколад.

Огледалата с метална рамка ще придадат привлекателност на индустриалния дизайн и са добър вариант като декоративен елемент, благодарение на привличащото внимание покритие. Опциите включват месинг, мед и др.

 

Поставяне на огледала и начин на окачване

Ако избирате огледало, за да запълните конкретна празнина, бихте имали добра представа за неговия размер и разположение. За най-голямо въздействие използвайте огледалата, за да увеличите максимално естествената светлина. Подредете огледалата едно срещу друго или близо до прозорец, за да усилите ефекта им.

 

Как да окачите огледало на стена?

Окачването на огледала изисква малко планиране и търпение, но си заслужава – ако пропуснете една стъпка, очакваният ефект може да се превърне в дефект. Преди да започнете, проверете дали имате правилните дюбели и крепежни елементи за вашето огледало и тип стена:

Мазилката или гипсокартонът не са достатъчно здрави, за да поддържат тежко стенно огледало, така че се уверете, че всички дюбели или куки са закрепени директно на тухлената или бетонната стена.

Имате свободно стоящо огледало, което не се нуждае от окачване? Уверете се, че стената и пода са напълно равни.

 

Как да окачите огледалото си: стъпка по стъпка?

- Най-доброто разположение на огледалата е, когато центърът им е на нивото на очите, което обикновено е на 150 см от земята. Или ако поставяте огледалото си над мебелите, оставете поне 15-20 см между долната част на огледалото и горната част на определена мебел.

- Използвайте детектор за тръби и проводници под напрежение, за да проверите дали няма проводници или тръби на избраното от вас място.

- Ако вашето огледало има висящ шнур, маркирайте стената на мястото, където ще го окачите. Ако не, използвайте скоба за огледало – прикрепете я първо към огледалото, след това маркирайте стената, където трябва да бъде всяка дупка за пробиване.

- Ако използвате бормашина, пробийте дупка в стената, поставете пластмасовата част от дюбела в дупката и след това поставете и металния винт.

- Ако използвате чук, забийте всеки пирон в стената, като внимавате да не ги забиете докрай.

- Закачете огледалото си, след което проверете дали е изправено и чисто.

 

Как да почистя огледалото си?

Мръсното огледало може да развали естетиката на стаята ви – както и вашите селфита в Инстаграм. 

Няколко полезни съвета:

- Вземете влажна кърпа. Ако огледалото ви има стъклена рамка, препаратът за почистване на стъкло също е добра идея, но не е подходящ за други видове огледала.

- Сгънете кърпата на четвъртинки и се придържайте към едната страна. Преместете влажната четвъртина със зигзагообразни движения, отгоре надолу, докато покриете всеки сантиметър.

- Застанете назад, под ъгъл от 45 градуса спрямо огледалото, за да проверите за остатъчни ивици и петна – преминете през тях със сухата част на кърпата си.

Водата също може да причини повреда на гърба на огледалата, посъветвайте се и се уверите, че те са устойчиви на влага. Ако огледалата трябва да се използват във влажна среда, може да закупите уплътнители, за да предотвратите повредата им.

Oнлайн магазинът няма да работи от 12.08.2023г. до 27.08.2023г. (включително). Всички поръчки, направени в в периода 07.08.2023 - 27.08.2023г., ще бъдат обработени след 28.08.2023г. в рамките на 10 работни дни. Екипът на МЕБЕЛА Ви пожелава приятно прекарване на плажа! ✨

прочети още

Защита на диваните от избледняване Тъканите се влияят от слънчева светлина и топлина, затова препоръчваме да държите тапициран или кожен диван далеч от пряка светлина и източници на топлина, включително радиатори. Въпреки че всички тъкани ще избледнеят с течение на времето – това е част от естествения им процес на остаряване– това ще помогне да се сведат до минимум прекомерните промени във външния вид. Трябва да се разбира от само себе си, но ги пазете и от открит огън.

прочети още

Масата за хранене е мястото, около което се събира цялото семейство, и често едни от най-хубавите и незабравими моменти се случват на нея. Редовното почистване е от ключово значение за по-дългото запазване на добрия външен вид на вашата маса.

прочети още